Lichaamsgerichte coaching

Het doel van lichaamsgerichte coaching

Het doel van een sessie is om een werkelijk nieuwe positieve ervaring neer te zetten, waarbij ik je help om niet in de valkuil te geraken van herhalen van oude negatieve ervaringen.  Je verleden, hoewel je deze niet ongedaan kunt maken, wordt zodoende als het ware op een positieve manier herschreven. Je maakt een nieuw positief beleefd geheugen aan. Hoewel dit symbolisch en op virtueel niveau plaatsvindt, ervaar je het alsof het waar gebeurd is en put je hieruit steun, hoop en een nieuw perspectief op wat je meemaakt in je leven. Dit gebeurt op een veilige respectvolle manier waarbij jijzelf de regie houdt.

Hoe ziet een coaching sessie eruit

Tijdens een individuele sessie werk ik met objecten die symbool staan voor iets wat je nu bezighoudt. We gebruiken daarvoor de Engelse term placeholders. Dit is in de regel iemand die je recent ontmoet hebt en waardoor je je niet gelukkig voelt.  Door vrij te associeren of te benoemen wat je fysiek ervaart, ga je bijna automatisch terug naar je verleden, je geschiedenis, naar iets waarover je je destijds niet goed hebt gevoeld. Wat in de realiteit toen niet gebeurde, kan wel plaatsvinden tijdens een sessie, namelijk een gebeurtenis ensceneren in het verleden die passend zou zijn geweest voor jou.  Dit werkt helend, je komt direct in een andere gemoedstoestand, je voelt je opgelucht, zo had het moeten zijn. Het is verbazingwekkend hoe je met deze methode,  op een symbolische wijze, je jezelf ziet transformeren tot een meer tevreden, energiek  en positief ontwikkeld persoon.

Pesso methode begon met dans

De methode is ontwikkeld door Albert Pesso en Diane Boyden-Pesso, twee van oorsprong dansleraren uit de USA, die na jarenlang werken vanuit de praktijk hun bijzondere werk verder hebben verfijnd. Het mooie is dat de huidige neurowetenschappen verklaringen bieden voor de resultaten.

Ervarings-of lichaamsgerichte coaching met de Pesso-Boyden methode kan zowel  individueel als in een groep plaatsvinden. Op dit moment werk ik alleen op individuele basis. Wanneer je in een groep wilt werken zijn er diverse mogelijkheden, zie hiervoor de algemene website van www.pessotherapie.nl

Soms wordt als voorbereiding aangeraden om mee te doen met een Pesso-Boyden oefeningengroep, hierdoor leer je minder in je hoofd te zitten en je meer bewust te zijn van wat er in je lichaam gaande is. Psychomotore therapie, haptonomie of yoga kunnen ook behulpzaam zijn hierin.

Meer  uitleg vind je op de pagina Pesso methode.