Lichaamsgerichte coach

Wat doet een lichaamsgerichte coach

Het doel van een sessie met een lichaamsgerichte coach is om een werkelijk nieuwe, positieve en ook lijfelijk gevoelde ervaring neer te zetten. Ik help je om uit je oude patroon te stappen, uit het herhalen van oude negatieve ervaringen.
Je verleden kun je niet ongedaan maken, maar je kunt het wel anders gaan beleven. Je ervaringen kun je uitbreiden, ook in een sessie, wanneer een oude  ervaring uit je verleden je belemmert om in je lijf te komen en uit je hoofd.
Je maakt als het ware een nieuw, positief beleefd geheugen aan. Hoewel dit symbolisch en op virtueel niveau plaatsvindt, ervaar je het als waar gebeurd.

Je zult merken dat dit je daadwerkelijk helpt. Je krijgt een nieuw perspectief op wat je meemaakte in je leven door er een nieuw ervaren positieve  gebeurtenis naast te gaan zetten. Een sessie gebeurt altijd op een veilige en respectvolle manier, jij houdt altijd zelf de regie. Ik ben de facilitator die je op weg helpt.

Hoe ziet een coaching sessie eruit

In een individuele sessie werk ik met objecten, die symbool staan voor wat jou nu bezighoudt. Deze objecten worden placeholders genoemd. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die je recent ontmoet hebt. Door vrij te associëren of te benoemen wat je in het hier en nu fysiek ervaart, ga je vanzelf terug naar je verleden, je geschiedenis, naar iets waarover je je destijds niet goed hebt gevoeld. Wat in de realiteit toen niet gebeurde, kan wel plaatsvinden tijdens een sessie. Je kunt een gebeurtenis in het verleden zo ensceneren dat het passend is voor jou met diegenen die je toen nodig had. We noemen dat Ideaalfiguren. Dit werkt helend, je komt direct in een andere lijfelijk ervaren gemoedstoestand, je voelt je opgelucht, zo had het moeten zijn. Het is verbazingwekkend hoe met deze methode, op een symbolische manier, je jezelf ziet transformeren naar een meer tevreden, energiek en positief ontwikkeld mens.

De Pesso methode begon met dans

De methode is ontwikkeld door Albert Pesso en Diane Boyden-Pesso, die van  oorsprong dansleraren waren. Na jarenlange ervaring hebben zij hun bijzondere werk verder verfijnd. Het mooie is dat de huidige neurowetenschappen de resultaten ook kunnen verklaren.

Lichaamsgerichte of ervaringsgerichte coaching met de Pesso-Boyden methode kan zowel  individueel als in een groep plaatsvinden. Op dit moment werk ik vooral op individuele basis. Wanneer je in een groep wilt werken zijn er diverse mogelijkheden, zie hiervoor de algemene website http://www.pessotherapie.nl

Soms wordt als voorbereiding aangeraden om mee te doen met een Pesso-Boyden oefengroep, hierdoor leer je minder in je hoofd te zitten en je meer bewust te zijn van wat er in je lichaam gaande is. Psychomotore therapie, haptonomie of yoga zijn goede alternatieve therapieën.

Meer  uitleg vind je op de pagina Pesso methode.