Pesso methode

Eerst was er de dans

De methode is ontwikkeld door Albert Pesso en Diane Boyden-Pesso, die van oorsprong dansleraren waren. Zij hadden in de jaren zestig een moderne dansschool in New York. Daar ondervonden ze dat sommige dansers geblokkeerd raakten en niet meer de scene konden spelen. Dit had als gevolg dat deze dansleraren zich gingen verdiepen in de psychologie met name de psychoanalyse. Na  jarenlange ervaring hebben ze hun bijzondere werk verder verfijnd.

Wat is het en hoe werkt het

Hoe werkt nu de Pesso methode? Ik probeer het hier kort uit te leggen:
Lichaamssensaties voeren ons via associaties terug naar betekenisvolle ervaringen uit ons verleden. Als dit goed gefaciliteerd wordt op een veilige en positieve wijze kunnen emotionele herinneringen die ons in de weg zitten, worden gewijzigd, virtueel en symbolisch. Beter gezegd je maakt nieuwe herinneringen aan, wat toen had moeten gebeuren maak je door een nieuw verhaal in je verbeelding te creëren wordt een herinnering in je brein naast oudere herinneringen die minder impact hebben. Herinneringen met in die tijd voor ons belangrijke personen in een voor een opgroeiend kind veilige omgeving. Alsnog kan hierdoor echte heling plaatsvinden.
Zo had het moeten gaan en als het zo gegaan was, had ik mij nu heel anders gevoeld en een andere blik gehad op wat er in mijn leven gebeurt. Dit is heling, heel worden, worden wie je bent.

Ons verleden werkt door in ons heden

Hoewel je het verleden niet kunt veranderen kun je in een sessie de nodige nieuwe positieve ervaringen opdoen en deze naast oude ervaringen zetten. Want zo werkt ons brein is ondertussen gebleken uit de neurowetenschappen.  Je creëert een positieve herinnering, waar je uit kunt putten in een situatie van bijvoorbeeld stress.
Alsnog ervaar je wat je ooit zo node hebt gemist! Je voelt je heel, er ontstaat rust.

Een sessie houdt dus een reconstructie in van een gebeurtenis uit het verleden, die toen negatief voor jou was. Je werkt naar een uitkomst van die gebeurtenis die wėl gewenst, passend en heilzaam is.

een ideale moeder
zo kun je een ideale moeder visualiseren door haar te tekenen met je niet dominante hand