Pessotherapie

Wat doet een Pessotherapeut?

Een Pessotherapeut werkt samen met jou naar een werkelijk nieuwe lijfelijk gevoelde positieve ervaring. Je kunt daardoor uit een oud patroon stappen, uit het herhalen van oude negatieve situaties. De drang om te herhalen wat je vroeger had moeten krijgen kan gaan verdwijnen.

Kun je je verleden veranderen?

Je verleden waarin je remmingen of blokkades hebt opgebouwd kun je natuurlijk niet ongedaan maken, maar je kunt wel in een sessie  je wereld van nu anders gaan beleven. Je maakt als het ware een nieuw, positief beleefd geheugen aan. Hoewel dit symbolisch en op virtueel niveau plaatsvindt, kun je het ervaren als waar gebeurd dankzij ons flexibele plastische brein.

Je krijgt een nieuw perspectief. Je kijkt als het ware door een nieuwe bril. Een sessie gebeurt altijd op een heel veilige en respectvolle manier, jij houdt altijd zelf de regie.

Hoe ziet een coaching sessie eruit?

In een individuele sessie werk ik met objecten, bijvoorbeeld schelpen of kussens, die symbool staan voor wat jou nu bezighoudt. Een soort database in je brein. De objecten die in de ruimte komen worden placeholders genoemd. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die je recent ontmoet hebt of een herinnering aan iets. Door vrij te associëren of te benoemen wat je in het hier en nu ervaart, kun je teruggaan naar je verleden, naar datgene waarover je je destijds niet goed hebt gevoeld of waardoor je blokkeerde. Wat in de realiteit toen niet gebeurde, maar wel nodig was, kan virtueel en symbolisch plaatsvinden tijdens een sessie. Je kunt de gebeurtenis in het verleden zo gaan vormgeven dat het positief en passend wordt voor jou, in de juiste relatie met diegenen die je toen nodig had. We noemen dat ‘Ideaalfiguren’. Dit werkt helend, je komt direct in een andere lijfelijk ervaren gemoedstoestand, zo had het moeten zijn. Ook is er plaats voor verdriet, je rouwt om wat er niet was. Je gaat verwerken en je leert het verleden het verleden worden.

Het kan soms zinvol zijn om als voorbereiding mee te doen met een Pesso-Boyden oefengroep, hierdoor leer je minder in je hoofd te zitten en je meer bewust te zijn van wat er in je lichaam gaande is. Uit je hoofd naar in je lijf.

Meer  uitleg vind je op de pagina Pesso methode. In Amsterdam verzorg ik in april 2024 een lezing over de Pesso-methode.